Creativitate prin electroșocuri. Descoperirea care ar putea duce la un nou val de artiști

de: Andrada Bonea
19 04. 2015

Creativitatea umană se manifestă încă de la homo habilis, ființa care a găsit modalități prin care să își construiască unelte necesare supraviețuirii.

Secole mai târziu, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă funcționarea gândirii creative, care nu ține cont de o logică precisă, măsurabilă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord a descoperit o corelație între stimularea electrică a creierului și creșterea creativității. Potrivit Huffington Post, această cercetare poate contribui la tratarea depresiei.

Oamenii de știință au stimulat creierele a 20 de persoane sănătoase, folosind un nivel mic de curent electric, transmis într-un mod non-invaziv prin intermediul unor electrozi atașați de scalp. Participanții la studiu au obținut un punctaj mai mare cu 7,4% la un test de gândire creativă.

Curenții electrici administrați au fost creați special pentru a crește oscilațiile undelor alfa, emise atunci când ne aflăm într-o stare de relaxare, visăm sau medităm. Frecvența lor este cuprinsă între 7-14 Hz pe secundă. Studiile precedente au arătat că persoanele foarte creative manifestă o activitate insensă a acestor unde alfa, potrivit dr. Flavio Frohlich, principalul autor al noului studiu, care demonstrează această teorie.

Frohlich speră că stimularea electrică a undelor alfa va putea fi folosită în viitor pentru a trata bolile psihice și depresiile. „Scopul principal este de a folosi o stimulare care să nu pună pacientul în niciun fel de pericol, pentru a stabiliza activitatea undelor cerebrale”, a explicat acesta.

Primul pas a fost testarea procedurii pe oameni sănătoși. Frohlich a început să examineze efectul ei și asupra oamenilor care suferă de depresie și de disforie premenstruală, o formă severă a sindromului premenstrual.